Logga in

Tools

X&Y

Sammanfattning

McGregors teori Y och teori X

Den amerikanska psykologen och organisationsteoretikern Douglas McGregor vidareutvecklar – i likhet med Herzberg – Maslows behovshierarki år 1960 i boken “The human side of enterprise”.

McGregor nämner två teorier:

  • Teori Y, där företagsledningen antar att de anställda är ambitiösa, självmotiverade och utövar självkontroll. Företagsledningen är av uppfattningen att de anställda kommer att lära sig att söka och acceptera ansvar, och utöva självkontroll och självstyrning, när det kommer till att möta mål som de är engagerade i. Dessa är inre motivationsfaktorer.
  • Teori X, där företagsledningen antar att de anställda är lata, kommer att undvika arbete om de kan och ogillar arbete. Företagsledningen är av uppfattningen att de anställda behöver övervakas och omfattande kontrollsystem behöver utvecklas. Dessa är yttre motivationsfaktorer.

Den primära idén innebär att enligt teori Y är tillfredsställelsen av att göra ett bra jobb en stark motivationsfaktor för de anställda, medan enligt teori X är ett lockande belöningssystem en stark motivationsfaktor för de anställda. Det är inre faktorer, i termer av engagemang, snarare än yttre faktorer, i termer av belöning, som motiverar en anställd att prestera bättre.

ProSales motivationsmodell i sin tur tar hänsyn till både de inre och yttre motivationsfaktorerna.

För att få tillgång till detta verktyg måste du vara minst Trendwatch-medlem

Få tillgång Eller logga in

Other areas to explore

PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNjU4Njg5Mjk/dGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wJmF1dG9wbGF5PTEiIHdpZHRoPSI2MDAiIGhlaWdodD0iMzM4IiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIG1vemFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkL29IN05qR0ZwM0JzP2F1dG9wbGF5PTEmcmVsPTAmYW1wO2NvbnRyb2xzPTAmc2hvd2luZm89MCZhIiB3aWR0aD0iNzIwIiBoZWlnaHQ9IjQwNSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT4=