Logga in

Tools

shapes_icon

Modell

Inköpsstrategier

Många forskare och akademiker har studerat inköp och tagit fram teoretiska modeller. Men den modell som har haft störst genomslagskraft och som många, både forskare och inköpare, hela tiden kommer tillbaka till är den inköpsmatris som Peter Kraljic presenterade 1983. Det är en modell där företagets inköp bedöms både utifrån den risk som är förknippad med köpet, och utifrån den inverkan som köpet har på företagets vinst (huvudsakligen de potentiella kostnadsbesparingarna).

Kraljic

Kraljics matris utgår ifrån de inköp organisationen gör. Produkter som företaget inte behöver, och därför inte köper in, är överhuvudtaget inte med i matrisen. Därför är det en klassificering av de produkter, tjänster och lösningar som företaget använder under rådande förutsättningar, verksamhet och organisation. Annars skulle inte flaskhalsarna finnas med – varför köpa något med stora leveransrisker och liten lönsamhetspåverkan, om inte för att man behöver just de produkterna?

I korthet går modellen ut på att placera cirklar i ett diagram. Varje cirkel representerar en inköpskategori som till exempel kontorsmaterial, städtjänster eller råolja. Storleken på cirkeln baseras på vilka kostnader som kategorin medför. Sedan placeras cirklarna ut. När alla inköpskategorier placerats ut får man en bra bild av hur företagets kostnader är fördelade.

SalesLogicModel2

I förhållande till ProSales logikmodell motsvaras den traditionella logiken av stapelvaror och den komplexa logiken av strategiska produkter. Stapelvaror kännetecknas av låg affärsrisk och lönsamhetspåverkan, och låg leveransrisk och komplexitet när det kommer till leveranskedjan, medan strategiska produkter kännetecknas av hög affärsrisk och lönsamhetspåverkan, och hög leveransrisk och komplexitet när det kommer till leveranskedjan.

KraljicLogiker

 

För att få tillgång till detta verktyg måste du vara minst Trendwatch-medlem

Få tillgång Eller logga in

Other areas to explore

Sales Efficiency Study 2: Jakten på försäljningens DNA

Läs vidare
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNjU4Njg5Mjk/dGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wJmF1dG9wbGF5PTEiIHdpZHRoPSI2MDAiIGhlaWdodD0iMzM4IiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIG1vemFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+