Logga in

Tools

6tips

Checklista

6 tips för att engagera ditt säljteam

Följande checklista publicerades som en del av TrendWatch-artikeln “Säljchefens viktigaste jobb”. För relevant kontext, läs gärna artikeln.

För att få tillgång till detta verktyg måste du vara minst Trendwatch-medlem

Få tillgång Eller logga in

Hur gör man då?

1. STÄLL NÄRMASTE SÄLJCHEF TILL SVARS, INTE HR

Låt den närmaste säljchefen ta ansvar för engagemanget i säljteamet. Chefen ska fungera som en katalysator som uppmuntrar till konstruktiva diskussioner. Personen i fråga bör underlätta för säljteamet att öppet diskutera sin frustration och hjälpa dem att tillsammans ta fram lösningar. Att känna tillit och att man står i nära relation till sin chef leder till engagemang. I stället för att förvänta sig att HR-avdelningen ska ta ansvar för engagemanget bör man som säljledning utnyttja HR till hjälp och stöd när man själv gör det jobbet.

2. VISA INTRESSE OCH LYSSNA REGELBUNDET PÅ DITT 

SÄLJTEAM

Lär känna ditt säljteam på ett professionellt och personligt plan. Utarbeta en process där du regelbundet träffar dem i enskilda möten. Detta gör att du får direktkontakt med din säljkår och regelbundet kan stämma av hur engagerade de känner sig. Försök under mötena att förstå vad som får den enskilde säljaren att tagga till och hur de fungerar i olika situationer. Gör det systematiskt. Vänta inte på kickoffer eller event för att ta reda på säljarnas passioner och karriärmål.

chartup_icon3. FRÅGA SÄLJARE OCH SERVICEPERSONAL OM DERAS KUNDINSIKTER

Visa säljarna att du bryr dig om deras åsikter genom att be dem om idéer för att förbättra produkter och tjänster. Kundnära roller vet ofta vilka delar av verksamheten som irriterar kunderna och vad de uppskattar. Om du ber om deras synpunkter kommer säljarna att känna sig betydelsefulla. Om dessa idéer förverkligas ger det konkreta belägg för att ledningen lyssnar och bryr sig om dem, vilket i sin tur föder engagemang.

4. SKRÄDDARSY ENGAGEMANGSTAKTIKEN EFTER OLIKA SÄLJROLLER

Alla är vi olika.  Säljarnas drivkrafter varierar beroende på både säljroll och personlighet. Som säljchef är det viktigt att du segmenterar de olika behoven hos säljteamet utifrån detta och anpassar ditt ledarskap.

 5. UPPMUNTRA ENTREPRENÖRIELLA INITIATIV I SÄLJKÅREN

stapelupp_icon

Gör säljarna lika drivna och passionerade som vilken entreprenör som helst. För att göra säljarna engagerade i ditt företag och ge dem ett syfte behöver du hitta en berättelse som kopplar företagets grund och vision till säljarnas individuella motiv och passioner. För att uppnå engagemang bör du se bortom de traditionella företagsutbildningar som utbildar säljare i processer och principer och snarare fokusera på att finna sätt att uppmuntra de interna drivkrafterna.

6. GÖR SÄLJPROCESSEN TILL ETT SPEL

Visste du att det finns ett brett utbud av verktyg som har som enskilt syfte att öka engagemanget hos din personal? Spelliknande försäljningsappar är ett exempel på hjälpmedel som kan bidra till att väcka engagemang hos din säljkår. Forbes Globals forskning visar faktiskt att 70 % av företagen kan öka engagemang och intäkter, samt minska personalomsättningen med hjälp av diverse spelplattformar. Dessutom kan säljcheferna göra arbetet roligare och följa stämningen hos säljteamet genom att använda personalengagemangsverktyg som till exempel BunchballSuMoHppy AppsPlay, och Officevibe.

 

gubbehallerihattenVET DU VAD SOM TRIGGAR DINA SÄLJARE?

Vet du vad säljteamet anser vara värdefullt? Är det erkänsla efter att ha vunnit en affär eller är det en möjlighet att få delta i utmanande projekt? Vet du om det finns skillnader inom säljkåren? Värderar vissa kundansvariga beröm högt medan andra värdesätter hög lön och bonus? Jag vill veta vad engagemang betyder för dig. Vilka strategier och taktiker kommer du att införa? Hur drabbas du av lågt medarbetarengagemang? Dela dina tankar och åsikter antingen via LinkedIn eller under våra seminarier under våren som fokuserar på just dessa frågor (tillgängliga för våra betalande medlemmar).

 

 

/Jorge Lopez

Trend Analyst, ProSales

 

 

PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcGxheWVyLnZpbWVvLmNvbS92aWRlby8xNjU4Njg5Mjk/dGl0bGU9MCZieWxpbmU9MCZwb3J0cmFpdD0wJmF1dG9wbGF5PTEiIHdpZHRoPSI2MDAiIGhlaWdodD0iMzM4IiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgd2Via2l0YWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIG1vemFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+